Tranen op de infoavond

10-09-2023

Tranen op de infoavond

Bea* kwam binnen op de infoavond.
'Jou ken ik al' zei Marita: 'Jij bent hier al geweest?'
Bea begon te wenen. Er volgde een heel verward verhaal.
'Jij hebt me niet gegarandeerd dat ik het zou kunnen na de 14-daagse opleiding' zei ze. Het klonk verwijtend.
Bea is dan een 3-daagse opleiding gaan volgen. Daar hebben ze haar gegarandeerd dat ze het zou kunnen. Daar had ze vertrouwen in. Bij die firma heeft ze een echotoestel gekocht en de opleiding gevolgd.
En toen ging ze aan de slag. Als snel bleek dat ze er niets van terecht bracht. 'Gewoon nog wat oefenen,' zei de persoon van die firma: 'Het komt allemaal goed'. Maar het kwam niet goed. Hoe veel ze ook probeerde, het lukte gewoon niet. Ook geslachten herkende ze niet goed.
Marita luisterde naar het hele verhaal. 'Wat ik bedoel met niet garanderen is dat je er zelf nog voor moet werken. Ik bezorg je cursusmateriaal, ik leg de dingen uit en opnieuw en opnieuw,... Dan moet jij nog de dingen instuderen en aan de slag gaan. Met hulp.' Als je naar school gaat slaag je ook alleen maar als je er zelf voor werkt.'
'Het was een klucht' zei Bea: 'Die opleiding stelde niets voor. Veel studenten en weinig zwangere dames. Ik heb maar heel weinig kunnen doen.'

'Waarom ben je hier en wat kan ik voor jou doen?' vroeg Marita.
Samen bespraken ze wat de ene wilde en de andere kon bieden. Ze bespraken de mogelijkheden van een individuele opleiding op maat.
'Dat meen je niet!' zei Bea: '3 Dagen bij jou, voor mij alleen, kost minder dan de 3-daagse waarvoor ik betaald heb voor een groepsopleiding. Bovendien krijg ik alleen dan meer zwangere dames dan we samen in die hele opleiding gedaan hebben.' 'En dan sta ik nog de hele tijd naast jou en geef ik aanwijzingen' zei Marita: 'En een hele online cursus krijg je ook.'
'Garandeer je dan dat ik het kan?' vroeg Bea. 'Neen, want dat hangt ook van jou af.' zei Marita: 'Ik garandeer alleen dat je een cursus en hulp krijgt, dat ik je help met alle problemen en alles uitleg tot je er mee weg bent'. 'Hoeveel tijd je nodig hebt om het goed te kunnen kan ik op voorhand niet weten.'

Bea glimlacht weer. Haar droom komt weer in zicht. Ze kiest voor een 3-daagse na een 3-daagse. Daarna zal ze kijken hoe ver ze staat. Het echotoestel heeft ze al. Tussen 2 lessen gaat ze de geleerde dingen verder oefenen.



* niet haar echte naam

Leerkracht

09-07-2023

Leerkrachtenopleiding.

Toen kwam het idee om een leerkrachtenopleiding te volgen.

Ik begreep dat ik:
- het zelf allemaal kan. En heel goed zelfs.
- het geheel heel mooi kan structureren en stap voor stap kan overbrengen
- alles heel duidelijk kan uitleggen
- een heel goede online leeromgeving heb gemaakt
- het geduld heb om telkens opnieuw hetzelfde uit te leggen tot iemand een handigheid onder de knie heeft
- heel goed zie waar de problemen zijn en dus weet hoe we verder kunnen gaan
- ...
- echt wel de beste versie van pretecho-opleider ben.

Het theoretische deel van de leerkrachtenopleiding is klaar. Ik kan jou nog beter opleiden.

Student
Nu ben jij student. Je legt je in mijn handen. Ik heb het je voor gedaan. Ik heb anderen begeleid. Van jou maak ik een pareltje.
Zelf weten hoe je het wil? ... daar doen we niet meer aan mee.
Je kan instappen zonder kennis. Ik begeleid je stap voor stap. We blijven bij elke stap stilstaan tot je hem kunt. Je gaat hier buiten als de beste versie van jezelf.
Deal?

Jij bent student. Ik ben leerkracht. Ik neem je bij de hand en begeleid je stap voor stap tot de beste versie van jou.

Een driedaags opleiding?

28-05-2023

A. kwam naar een infoavond. Ze wilde graag pretecho's gaan maken. Daar wil ze graag hulp bij.

A. had een eigen idee. Ze wilde graag in drie dagen klaar zijn EN alles kunnen.

Dat kan. Marita dacht aan F. Dat is een verloskundige die jarenlang basisecho's gemaakt heeft en nu pretecho's maakt. F. heeft een eigen programma gekregen, vertrekkende van wat ze kon. Op drie dagen was ze helemaal klaar.

'Ben je verloskundige?' vroeg Marita aan A. 'Neen.'
'Heb je al ooit echo's gemaakt?' Ook niet. A. komt uit een totaal andere sector.
Op drie dagen tijd kan je geen pretecho's leren maken als je nog geen ervaring hebt met echo's.

A. luisterde naar de volledige uitleg van de 14-daagse opleiding. Hoe je stap voor stap leert echo's maken. Van alle opsommingen van wat ze dan ging leren werd ze helemaal warm. Dat was wat ze wilde kunnen. Toch vroeg ze: 'Kan je dat voor mij niet in drie dagen doen?'
Met grote ogen keek Marita haar aan. 'Ik wil je graag opleiden, zorgen dat je het kunt, zorgen dat je alle stappen onder de knie krijgt, zorgen dat als je hier buiten gaat dat je een mooie echotoekomst tegemoet gaat. Ik wil het beste uit jou halen. Op drie dagen kan dat niet. Op drie dagen heb je notie van, heb je er eens van geproefd, heb je wat gezien en wat gedaan. Na drie dagen kan je geen echo's maken, hooguit wat prutsen.

'En als ik daarna alleen thuis verder aan de slag ga?'

'Op drie dagen heb je zo weinig geleerd. Al de andere technieken ga je nooit zelf geleerd krijgen. Een echo maken leer je niet op basis van het eens gezien te hebben.'
Pretecho-Opleiding staat voor van iedereen de beste uit zijn regio te maken. Ook A. willen we goed opleiden. Ze wil ooit stoppen met haar huidige job. Dan bewijzen we haar echt geen goede dienst om op haar vraag in te gaan.

We bespreken hoe we de opleiding kunnen organiseren op vrije dagen en op feestdagen. Ook hoe de dagen zonder Marita op zaterdagen kunnen. Ook bespreken we de mogelijkheid om eerst een echotoestel aan te kopen. Na een aantal lesdagen kan er dan thuis aan opdrachten gewerkt worden. Op die manier zijn er minder lesdagen in Pelt nodig.

Elk probleem is bespreekbaar. Overal willen we op meedenken en oplossingen zoeken. Alleen mag dat nooit gaan ten koste van de kwaliteit. Jij en de zwangere wereld hebben recht op een goed pretecho-resultaat.

Uitleg bij onderstaande recensies

28-05-2023

Tijdens en na de opleiding wordt er feedback gevraagd. Handig om de student in kwestie en alle volgende studenten nog beter op te leiden. Vaak is dat mondeling.

In de periode dat KMO nog een mogelijkheid was was een tevredenheidsonderzoek een verplichting. Iedereen kreeg toen na de 2D-opleiding en na de volledige opleiding 2 bladzijden om in te vullen. Er werd gevraagd naar Opleiding algemeen, Opleider, Opleidingslokaal, Opleidingsgebouw, Echotoestel, Pretechobureau, Theorielessen, Praktijklessen, Stage. Op alles kon een score van 1 tot 10 aangeduid worden en overal kon iets bijgeschreven worden. Sommige recensies waren kort en met enkel cijfers. Anderen zijn de moeite om te delen. Zo weet jij wat je voorgangers er van vonden.

Recensie van A

02-03-2021

De opleider is een rustige persoon met veel geduld en heel wat ervaring.

In het echolokaal is alles aanwezig wat je nodig hebt.

Het is een mooi echotoestel. Leuk om mee te werken.

Goede uitleg en begeleiding.

A gaf achten, negens en tienen.
De recensie is ter inzage.

recensie van A

21-06-2022

Heel goede voorbereiding op het werkveld. Heel realistisch.

Het echotoestel is voorzien om te gebruiken in een pretechobureau. Het is een recent toestel. Heel fijn om mee te werken.

Veel zwangere dames om op te oefenen. Je kunt heel veel oefenen. Het is een goede voorbereiding op het werkveld.


A gaf achten en negens.
Recensie is ter inzage.

Recensie van S

23-06-2020

Toffe opleiding die zeer goed gegeven is.

Marita geeft voldoende uitleg. Ze is altijd bereid de uitleg opnieuw te doen. Ze is heel vriendelijk en duidelijk. Ik werd goed opgevolgd.

Er is een prima echotoestel.

Heel veel uitleg en goede begeleiding. Ik kreeg veel tips en info.

Ik werd goed begeleid en bijgestuurd.


S gaf negens.
Deze recensie is ter inzage.

Recensie van S

21-06-2020

Marita legt goed uit en neemt de tijd.

De opleider is prettig om van te leren. Ze is erg ervaren.

De theorie is goed en duidelijk.

De praktijk is goed en duidelijk. Ik heb het als prettig ervaren.

Fijn dat ik stage kon lopen. Dat was zeer leerzaam.

Dankjewel voor je inzet Marita. Ben erg blij dat ik de opleiding gevolgd heb.


S gaf negens en tienen.
Deze recensie is ter inzage.

Recensie van H

03-12-2019

Marita heeft zeer veel geduld en is een aangename lesgever.

Leuk dat er zoveel zwangere dames komen om te oefenen.

Deze opleiding is zeker aan te raden aan iedereen die pretecho's wil gaan maken in de toekomst. Marita is zeer goed in haar vak. Dat kan ze dan ook nog eens heel goed overbrengen. Ook hoe je het beste uit een echo kan halen. Ze brengt de technieken om een echo te maken zeer goed en geduldig over.

H gaf in de tussentijdse evaluatie negens. In de eindevaluatie tienen.

Deze recensie is ter inzage.

Recensie van G

09-04-2019

Dit is de geschreven recensie van G., ontvangen op 9/4/2019. Het is niet gevraagd of dat hier mocht komen. Daarom anoniem.

Er wordt voldoende tijd genomen om alles aan te leren en uit te leggen. Er wordt tijd genomen om het beste uit iemand te halen.

Rustige uitleg op maat. Opleider geeft veel uitleg en is geduldig.

Er wordt op maat en op eigen tempo gewerkt. Er is voldoende ruimte voor vragen.

Alles is voorzien.

Veel kansen gekregen om te oefenen. Er werd telkens geoefend op wat nog niet zo goed lukte.

Ik ben zeer tevreden over de lessen en heb er reeds veel uitgehaald.


G heeft als score overal een 10 gegeven.
Deze recensie is ter inzage.

Ander echotoestel

03-11-2022

Sinds begin dit jaar werken we binnen Pretecho-Opleiding met een nieuw echotoestel. Als je verder naar beneden scrolt dan lees je daar meer uitleg over. Alles wat daar staat klopt nog allemaal. Toch ben ik (Marita) er niet tevreden over. Al 15 jaar werk ik binnen Echobaby met high-end echotoestellen. De allerbeste kwaliteit dus. De vorige jaren hadden we binnen Pretecho-Opleiding ook een high-end echotoestel.

Het nieuwe echotoestel komt uit een lagere prijsklasse. Het heeft wel een goede prijs/kwaliteit- verhouding. Toch is de kwaliteit niet wat we gewoon waren.

Voor jou is alleen het allerbeste goed genoeg. Met een beter toestel kan je alles veel beter zien en herkennen. Vanaf nu werken we binnen de Pretecho-Opleiding met een Philips Epiq 7G. Het echotoestel dat eerder bij Echobaby stond. Niet nieuw dus, wel veel beter in kwaliteit.
Hier zie je er foto's van:
https://www.youtube.com/watch?v=vU_NosFtVf0

Nadat jij opgeleid bent zie je op echo voldoende om met een toestel van jou keuze verder te werken.

De bijna-nieuwe Alpinion staat nu te koop. Als jij dat wil dan kan de opleiding daar nog mee gedaan worden.

De Beste Van Nederland

06-04-2022

De geschiedenis herhaalt zich.

Firma's van echotoestellen werken met applicatiespecialisten. Die komen overal. Bij gynaecologen, bij verloskundigen, bij pretechobureau's, in ziekenhuizen, in diagnosecentra,... Overal laten ze hun echotoestellen zien. Overal leggen ze die uit. Telkens zijn ze aanwezig bij de eerste kennismaking met hun echotoestel(len). Telkens zijn ze aanwezig bij het eerste ingebruikname van een nieuw echotoestel. Ze leggen de knopjes van hun toestel uit. Ze zorgen voor de instellingen. En ze zorgen dat de personen met dat toestel kunnen werken. Het echodeel is voor de persoon die het toestel test of gekocht heeft.

Bij Echobaby heeft Marita al heel wat keren gehoord: 'Amai, jij hebt een grote handigheid'. Als dat van toekomstige papa's kwam dan was dat verrassend: 'Hoe komt het dat je dat weet?' 'Ik werk als applicatiespecialist was dan het antwoord.' Als dat van iemand kwam die met een nieuw echotoestel kwam, dan was de reactie 'Echt?' Ja dus, met een hele uitleg er bij.

Nu herhaalt de geschiedenis zich.

Een applicatiespecialist kwam kennis maken met mij (Marita) en de Pretecho-Opleiding. Al heel snel zei hij: 'Jo, weet je? Staci, dat is de beste van Nederland. De beste op echovlak. Beter dan wie ook. En jij hebt die opgeleid.'
'Euh... bedoel je dat zij beter echo's kan maken dan gynaecologen, verloskundigen en andere pretechobureau's?' Ik sta echt met grote vragende ogen te kijken. Dat mijn opleiding goed was wist ik. Zo goed? Dat had ik nooit kunnen bedenken.
'Ja. Veel beter,' was het antwoord. 'Ze heeft een handigheid met de probe zoals ik nog nooit gezien heb. En ze weet precies hoe ze ergens naar toe moet gaan. En ze was makelaar, dus daar heeft ze het niet geleerd. Dat heeft ze allemaal van jou geleerd.'
Ik denk terug aan de opleiding van Staci. De eerste dag was moeilijk, heel moeilijk. Een echo leren maken op een fantoompop, stap voor stap. Het was zo moeilijk. De eerste dag was absoluut geen goede voorbereiding op de tweede dag met zwangere dames. Samen bespraken we dat we de eerste dag gewoon nog eens opnieuw gingen doen. Gezien de verre afstand kozen we voor een volledige dag. En toen kwamen de inzichten en het gevoel. Op het einde van die dag ging het beter dan bij wie ook. En dan de eerste dag met zwangere dames. Het ging goed, heel goed. Staci maakte grote vorderingen. Meer dan wie ook. En ik was blij dat we die eerste dag op de fantoompop nog eens gedaan hadden.
Staci bleef vorderingen maken, mooie vorderingen. En haar persoonlijkheidseigenschappen, die pasten gewoon bij haar nieuwe job. Staci was zo lief, zo zacht, zo rustig. En voor elke zwangere dame apart deed zij haar best om er het beste uit te halen. In het begin geconcentreerd op wat ze deed. Naar mate het vlotter begon te gaan kwam er een leuke babbel bij tijdens de echo.

En toen kwam corona. Grenzen gesloten. Iedereen in lockdown. Stop opleiding dus.

Maanden later konden we weer verder gaan. Euh? Van al die handigheid was er bijna niets meer over gebleven. We moesten bijna volledig opnieuw beginnen. Alles heb ik opnieuw uitgelegd. Alles heeft Staci opnieuw geoefend. Stap voor stap. We hebben weer een leuke oefentijd gehad. En op het einde van elke dag kwam de discussie:
'Ik kon dat al. Dus dan wil ik een diploma als ik hier vertrek.'
'Een diploma, dat krijg je niet. Dat moet je verdienen'. En ik ging gewoon verder met uitleggen wat er nog beter kon.
Op heel wat manieren heeft Staci uitgelegd dat ze een diploma wilde. Telkens hetzelfde antwoord: 'Een diploma, dat krijg je niet. Dat moet je verdienen'.

En Staci bleef oefenen en ik bleef feedback geven.

De dag voor het examen heeft Staci nog heel veel kunnen oefenen. 's Avonds ben ik de resultaten gaan bekijken. Dat begon mooi te worden. Alleen, de geslachten, daar had ik nog aanwijzingen voor. En daar heb ik voor getelefoneerd. En uitgebreid uitgelegd.
Staci heeft dat meegenomen in de oefeningen de volgende voormiddag.
En die namiddag kwam het examen. Staci had enorm last van stress. Oei! Moest dat nou? Over het meeste was ik meer dan tevreden. Alleen, 1 punt... Dan heb ik de resultaten van de voormiddag bekeken. Die waren prachtig. De aanwijzingen van de vorige avond waren allemaal opgenomen. Het punt van de namiddag was in de voormiddag ook goed gegaan. O.K., dan was stress de reden. Staci was geslaagd. En kreeg nog de nodige feedback mee om haar nieuwe job op te starten.

Staci heeft haar diploma niet ‘gekregen’. Ze heeft dat verdiend.

En dan kan ik wel even stilstaan als ik hoor dat zij de beste is geworden. Moest ik zo de puntjes op de i zetten? Na heel even denken: Ja! Dat moest zo echt. Anders was Staci nooit de beste van Nederland geworden.

Vorige week kwam ik op Facebook toevallig een bericht tegen van Staci haar pretechobureau. Ik klikte even verder. De echofoto's zijn mooi. Enerzijds omdat Staci een goed echotoestel heeft. Maar vooral omdat Staci daar heel goed mee kan werken. Zoals de beste van Nederland.
Ik ben hier heel blij mee en heel fier op. Staci maakt nu dagelijks toekomstige ouders heel gelukkig.

Ook van jou wil ik de beste van Nederland of de beste van België maken. Als we er samen vol voor gaan, dan kan dat.

Dankjewel Staci dat ik je voornaam en je vorige beroep in deze tekst mocht zetten. Fijn dat je dit een leuk stuk vindt.

Foto's met Nieuw Echotoestel

24-02-2022

Hier zie je foto's van het nieuwe echotoestel tijdens een oefening op de fantoompop.

Nieuw Echotoestel

24-02-2022

Nieuw echotoestel

Binnen Pretecho-Opleiding hebben we nu een nieuw echotoestel. Ondanks dat de 2D beelden van het oude echotoestel nog goed waren was er wel behoefte aan betere 3D beeldvorming. Om een voorbeeld te noemen: met minder vruchtwater heb je een beter 3D beeld en dat is voor studenten veel handiger oefenen.

In de zoektocht naar een vervangend echotoestel viel de keuze op een Alpinion.
Een paar punten waren doorslaggevend om voor dat toestel te kiezen, nl:
• Allereerst omdat de firma opvalt door haar goede service. Alle studenten die daar geweest zijn waren er erg tevreden over.
• Daarnaast de prijs. Het echotoestel valt binnen de prijsklasse waarbinnen de meeste studenten een echosysteem zoeken.
• Het echosysteem heeft een zeer goede prijs / kwaliteit verhouding.

En zijn we dan tevreden?
Neen hoor. Toen kwam de applicatiespecialist dat leveren. Vanuit haar ervaring met de allerbeste apparatuur heeft Marita (een hele dag) gezegd wat ze precies wilde. En de applicatiespecialist heeft de instellingen aangepast tot Marita tevreden was. Samen hebben ze nagedacht en bijgesteld. Nu hebben we een goed toestel. Als Marita tevreden is dan ben jij dat heel zeker ook. Met dat toestel mag jij werken. En die instellingen krijg jij ook als je dat toestel zelf koopt.

Zou je ook graag leren werken met dit echotoestel? Neem dan contact op via info@Pretecho-Opleiding.be

Gelnagels

20-02-2022

N komt naar de Pretecho-Opleiding. Ze wil een nieuwe baan. De oude is opgezegd. Een pretechobureau. Daar heeft ze zin in. De plannen zijn gemaakt. De werken zijn begonnen. Het mag vooruit gaan.
De eerste les stellen we een probleem vast. De gelnagels zitten in de weg. De opdrachten lukken niet. 'Dat is niet erg. Ze gaan er af.' zegt N. O.K., dat zijn wel 2 verloren oefendagen. Oefenen op de fantoompop geeft niet de gewenste resultaten. We zijn niet goed voorbereid om met zwangere dames te starten.

N komt voor 2 intense dagen met zwangere dames. Dat zijn 2 volledige dagen oefenen met Marita naast haar. Bij het eerste oefenmoment stelt Marita een probleem vast: de lange gelnagels. 'Die zijn niet lang,' zegt N. 'Er is een heel stuk af. Die zijn kort.' Marita kijkt opnieuw en ziet lange gelnagels. Ze zijn wel heel mooi. In beige en bruin. Elke nagel iets anders. O.K., terug naar de oefening. Vertrekken van de probe vastnemen. Gewoon, vingers soepel rond de sonde leggen is het startpunt. Dan kan je heel fijne bewegingen maken. En dat is nodig voor een mooi resultaat. N neemt de sonde vast. Met stijve vingers, de nageltoppen op de sonde. De vingertoppen raken de sonde niet. O.K., even stilstaan en opnieuw uitleggen. Het lukt niet. Echt niet. De vingers kunnen niet ontspannen. Het laatste gewrichtje (dichtst tegen de nagel) staat stijf en kan niet geplooid worden. En met alle goede wil, de vingertoppen komen niet op de sonde. N krijgt de uitleg van Marita. Vingertoppen hebben een heel fijn gevoel. Die heb je nodig voor het fijne werk dat echo's maken is. Je moet heel kleine bewegingen kunnen maken.

We hebben dus een extra uitdaging. Leren echo's maken met stijve vingers. Marita gaat er helemaal voor. Opgeven bestaat niet voor haar. Dat werden 2 intense dagen. Telkens opnieuw uitleggen. Telkens opnieuw voordoen. En heel vaak hand vastnemen en de juiste beweging proberen te maken. Proberen? Ja? Er zit zoveel spanning in die vingers dat dat heel moeilijk is. Alle kracht heeft Marita nodig om die hand +probe mee te nemen. En die kracht, dat komt niet overeen met het fijne gevoel dat er nodig is om een mooie echo te maken. Na 2 dagen heeft Marita veel pijn in haar bovenarm. Want opgeven, dat staat niet in haar woordenboek. Vol overgave er voor gaan, dat wel.
Elke avond is er een nabespreking. De conclusie na 2 dagen met zwangeren is: we hebben heel weinig bereikt. De gelnagels en de stijve vingers komen uitgebreid ter sprake. N zal oefeningen vragen aan haar osteopathe voor de vingers. O.K. en dan nog goede raad voor de volgende keer. N zal alleen opstarten. Als M komt ziet ze een gelijkaardig verhaal als de vorige keer. Lange gelnagels en stijve vingers maken een echo maken niet mogelijk. Vol overgave probeert ze er nog eens voor te gaan.

Op deze manier gaat de opleiding verder.

'Het geslacht lukt nog niet goed' zegt N als Marita binnen komt. O.K., dan gaan we daar op oefenen. Oefenen en oefenen en het lukt niet. Marita legt uit dat het geslacht maar een halve cm groot is en dat je dan met fijne bewegingen heen en weer moet kunnen gaan. Ze doet het voor. N gaat met grove bewegingen heen en weer en mist het geslacht elke keer opnieuw. Nog eens de uitleg van de gelnagels.

'Kan je nu echt niets positief zeggen?' Met tranen in de ogen en een blik vol wanhoop kijkt N naar Marita. 'Jawel. Die ene foto van dat voetje. Die was mooi en dat heb ik gezegd. Met heel wat woorden.' antwoordt Marita. Een hele dag oefenen. Een hele dag foto's maken. En het resultaat is 1 mooie foto. Een profiel lukt niet, het geslacht niet, de ruggengraat niet.

Elke avond in de nabespreking opnieuw de uitleg van de gelnagels die het onmogelijk maken. N wordt boos. Slechte opleider. Het ligt allemaal aan Marita. Marita van haar kant legt uit hoe ze gelijktijdig ook E in opleiding heeft. En E maakt van dag tot dag mooie vorderingen. E heeft wel geen gelnagels. Ook geen gelakte nagels. Korte nagels en een ontspannen hand. Dat is het verschil. En opnieuw de goede raad om de volgende keer met geknipte nagels terug te komen. N begin meer en meer duidelijk te maken dat ze echt niet tevreden is van Marita. Ze wil resultaten zien en die zijn er niet.

De 7e lesdag. 'Ik zie dat je gekozen hebt voor mooie nagels en niet voor kwaliteit van echo's maken.' Oei. Het start al grimmig. N is niet tevreden en Marita haar geduld begint af te nemen. Ze heeft zoveel moeite gedaan, zoveel pijn getrotseerd en dan nog geen resultaat. Ze maakt elke keer nog de foto's zelf om aan de mama's mee te geven.

Eind 8e lesdag. De doelstellingen zijn absoluut niet gehaald. Het Goedkope Pretecho-verhaal gaat niet door. N kijkt boos. En neen! Extra dagen niet. Ze heeft het druk. En ja, natuurlijk gaat ze verder. O.K., als zelfstandige bepaal je zelf op welk niveau je wil werken.

Dag 9 is de eerste 3D-dag. Marita zegt al voor ze starten dat ze geen hand meer gaat vastnemen. Het doet nog altijd pijn. N kijkt boos. Gezellig oefenen is anders.

Dag 10. Een dagje oefenen op zwangere dames. Marita vergeet al het vorige en gaat er volledig voor. Een dag vol aanwijzingen, uitleg,... alleen geen hand meenemen. Euh??? Wat is dat? Er zijn vorderingen? Op de 10e dag? Hoe kan dat? Marita kijkt nog eens. N heeft nu rode nagels. Korte nagels. N slaagt er in om de probe vast te nemen zoals het moet. Met een ontspannen hand er rond. Alle gewrichtjes van haar hand zijn nu geplooid. Het fijne werk kan wel. Alleen kan je op 1 dag niet bereiken wat je op 10 dagen had moeten bereiken.

N moet dus starten met een heel beperkt resultaat. Zonde van de tijd. Zonde van het geld.
En zo spijtig voor de zwangere dames. Die verdienen gewoon veel beter.

Dit verhaal draait natuurlijk niet om N, maar om jou. Als jij kiest voor lange, mooie gelnagels en als jij kiest om geen rekening te houden met goede raden,...

Maar neen. Samen gaan we er voor. Zodat jij een mooie echotoekomst hebt.

En Marita? Wordt die humeurig? Ja, vanaf de 7e dag meestal. Als ondanks al haar inzet er geen resultaten zijn. Als al haar uitleg en goede raad niet gevolgd wordt. Maar niet als ze ziet dat je het moeilijk hebt en zo je best doet. (vertel het niet verder: dan gaan we gewoon nog door. Samen raken we er.)

Zonder Opleiding

14-02-2022

Vicky droomt er van om pretecho's te maken. Zelf heeft ze erg genoten van de pretecho's in haar beide zwangerschappen. Altijd zo fijn om je kindje weer te zien. Te zien hoe hij beweegt. Wat hij doet. Ze denkt er nog vaak aan terug.
Het lijkt haar leuk om dat ook te doen. Mee te genieten van die ongeboren baby's. Een derde baby wil ze eigenlijk wel. Haar man niet meer. Dan is dit haar derde baby. Jarenlang zwanger genieten.

Een toestel vinden was niet moeilijk. Veel budget heeft ze niet. Een ouder echotoestel dat ze least. Dat moet lukken.

Vicky komt naar een info-avond bij Pretecho-Opleiding. Alles wat dat inhoudt en alles wat ze kan leren dat zint haar heel erg. Alleen,... Het geld om de opleiding te betalen heeft ze niet. Niet erg. Dan stelt ze toch gewoon nog even al haar vragen. En dan begint ze gewoon. Zonder opleiding moet dat toch ook wel gaan. Het leek zo gemakkelijk. Gewoon even over een buik gaan en dan krijg je een kindje in beeld.

Vicky heeft heel wat zwangere vriendinnen. Die willen heel graag komen. Een pretecho. Leuk. Samen met haar vriendinnen is ze al heel erg blij.

Van de firma waar ze haar toestel gevonden heeft heeft ze een fantoompop mogen lenen. Dat oefenen, dat lukte wel.

En dan kwamen haar zwangere vriendinnen. Fijn om ze weer te zien. Fijn om even te kunnen bijpraten. En dan heel gezellig naar het babytje kijken. ... Euh... Dat was toch niet zo simpel. En echt mooi kwamen de kindjes niet in beeld.
Niet erg. Het toestel moet betaald worden. Gewoon starten. Dat zal wel lukken. Ze plaatst al enkele foto's op de facebookpagina die ze gemaakt heeft.

De zwangere dames komen. Kunnen die kindjes nu niet gewoon goed gaan liggen? Het leek zo leuk om pretecho's te maken. Een enkele keer is dat genieten. Sommige zwangere dames zijn boos. Soms zijn ze verdrietig. Vaak moet ze de mama's laten terugkomen. Extra tijd zonder geld. Tijd dat ze niet bij haar kinderen kan zijn. Het valt haar heel erg tegen.

Eén jaar later. Het leasecontract is op tijd opgezegd. De firma komt het toestel terughalen. Vicky kijkt terug op niet zo een mooie periode. Ze had het zich heel anders voorgesteld. Had ze toch maar die Pretecho-Opleiding gevolgd. Dan had ze het kunnen leren. Alleen heeft ze nooit voldoende verdiend om die te kunnen betalen. Achteraf heeft Vicky er spijt van dat ze eerst niet wat langer gespaard had

Aanwezig zijn is niet voldoende

02-02-2022

Aanwezig zijn is niet voldoende.

Het verhaal van C.
C vond het moeilijk. Ik kan dat niet. Het maakte haar ongelukkig.
Samen bespraken we dat we elke moeilijkheid zouden omzetten in een oefening op de fantoompop. Marita keek naar de moeilijkheden bij de echo's. Ze maakte hiervan oefeningen op de fantoompop. C ging vol goede moed aan de slag. In de middagpauze en na de uren werkte ze ijverig door. Telkens een nieuwe oefening. Oefenen, oefenen, oefenen. En daarna ging dat veel beter op zwangere dames. Wel ontdekte ze de volgende moeilijkheid. En zo gingen we verder. De fantoompop werd haar vriendje.
En toen kwam de 6e lesdag. C had alle basistechnieken al bereikt. Alles ging haar goed af. De 2D-basisopleiding bestaat uit 8 dagen. C kreeg de keuze: al starten met 3D? Of gewoon verder oefenen en vorderen in 2D? C koos voor het laatste. En dan kwamen er enkele pittige uitdagingen. Gevorderde technieken. C begon met goede moed op de fantoompop. Het verder zetten op de zwangere dames ging ook.
C eindigde op hoog niveau. Dat neemt ze nu verder mee in haar carrière.

Het verhaal van K.
K had focus focus focus. K was erg zwijgzaam als ze aan het oefenen was. Marita gaf de opdrachten en legde het uit. K ging door tot ze er was. Aan een redelijk tempo kwamen de vorderingen. Het eindresultaat was goed. Haar pretechobureau draait goed.

Het verhaal van F
F was zwanger toen ze de opleiding volgde. Ze werkte voltijds en nam verlof om te kunnen komen. Al haar vrije uren stak ze in studeren. Al het lesmateriaal studeerde ze in. Heel veel uren stak ze in het digitale filmmateriaal. Ze wist dan ook goed waar ze mee bezig was. Heel geconcentreerd was ze. Alle uitleg, aanwijzigingen, opdrachten, ... hadden haar volle aandacht. Overal ging ze mee aan de slag. En haar vrije weekenden gebruikte ze om extra te komen oefenen op zwangere dames. Niets was haar te veel.
Samen waren we heel fier op het eindresultaat.

Nog meer positieve voorbeelden?
Ja hoor. Zo kunnen we nog even door gaan.

Wat heeft de club van positieve voorbeelden gemeen?
Iedereen vond het moeilijk. Iedereen zette zich enorm in. Zowel in de les als buiten de les. De inzet van Marita was even groot. Samen gingen we verder. Soms was het een verhaal met vallen, opstaan en weer doorgaan.
Deze personen zetten door en trotseerden alle moeilijkheden. Dat nemen ze nu mee. Ze mogen er zijn in de wereld van de pretechografie. Vaak ben ik trots op wat ik zie.

En is het allemaal positief?
Neen. Helaas niet. Zoals de titel al aangaf. Helaas zijn er ook heel andere voorbeelden.

Het verhaal van Su
Su kwam naar de opleiding zonder pen en papier. Dat was nochtans wel gevraagd.
O.K., ze kreeg pen en papier. En toen schreef ze niets op. Ook niet wat aangegeven was belangrijk te zijn.
Het startte met de uitleg van het echotoestel. Een toestel waarmee ze moest kunnen werken. Het werd benadrukt dat ze nota's moest maken waar ze op terug kon vallen als ze alleen was. Die ze moest kunnen instuderen in haar eigen woorden. Ze kreeg de tijd om alles op te schrijven en ... deed dat niet. O.K., hiernaast had ze ook filmmateriaal gemaakt door Marita. Daarin is ook alles uitgelegd terwijl alles gefilmd werd.
Oefenen op de fantoompop? Lachen en praten is toch veel gezelliger.
Su heeft niet gestudeerd. 'Zij is niet van de theorie' kwam ze doodleuk vertellen.
Oefenen op zwangere dames? Elk half uur pauzeren was het belangrijkste. Wat is Marita toch een vervelend mens: die wil tussen 2 zwangere dames de leerelementen nog even nabespreken. Stel je voor! De helft van de echotijd gezellig kletsen met de zwangere dame is veel gezelliger. En hoe verliep het dan? Elk half uur kwam er een nieuwe zwangere dame. Su was er nooit bij de opstart. Marita liet de zwangere binnen: 'De student is even pauzeren. Ik laat je je kindje al zien.' Als Su binnen kwam hadden de zwangere sames hun kindje al volledig gezien. Met heel wat uitleg. En dan ... ging Su gezellig zitten kletsen. Opdrachten dienen toch om genegeerd te worden. Trouwens! Opdrachten? Stel je voor.
Zo kunnen we nog een heel boek vullen met het verhaal van Su. Het eindresultaat was triestig. Gewoon in evenredigheid met de inzet. Hiermee kan je echt geen pretecho's gaan maken. Su vond dat Marita een slechte lesgever was. Ze heeft dan ook opgegeven.

Het verhaal van Sa
Sa was zwanger tijdens de opleiding. Gezellig. Elke lesdag 's morgens, 's middags en op het einde van de dag in je buik kunnen kijken. Waaw. Echt genieten.
We startten met oefenen. Best moeilijk. Vorderingen kwamen als er geoefend werd. En in de extra dagen als er niet voldoende bereikt werd in de lesdagen.
Het kon ook anders: zwanger zijn en met zwangeren omgaan. Lekker gezellig. Dan heb je genoeg om over te spreken.
en: M: ga eens naar het profieltje
S: kijk, hier is een handje en hij zwaait.
M: en nu een profieltje
S: Kijk. Hier is een voetje.
Na die lesdag volgde een gesprek (evaluatie) dat niet zo leuk was dan een dagje genieten en doen waar je zin in hebt. Sa heeft dan gekozen om te stoppen. Jammer, want het had er echt wel ingezeten.

Het verhaal van T
T werkt en is mama van 2 kinderen. Ze was heel gemotiveerd. Had heel veel zin om hier mee aan de slag te gaan. Ze wilde graag 2 keer per week komen. Dat werd afgeraden omdat dat wel heel erg pittig is als werkende mama met 2 kinderen. T koos toch voor een opleiding van 2 keer per week. Dan was ze op 7 weken klaar. Er werd dan gekozen om 2 maanden voor de start van de opleiding in te schrijven. Dan had ze 2 maanden de tijd om met het digitale materiaal aan de slag te gaan en goed voorbereid te kunnen starten. Of toch niet? De eerste vraag die kwam toen we startten met een zwangere dame was: 'Hoe zie je dat dat de rug is?' (euh... diende daar dan al dat online materiaal dan niet voor? Heb je echt niets gedaan?) O.K., het is een individuele opleiding. Op maat van die student op dat moment. Dus kreeg T een uitgebreide uitleg over hoe je dat kan zien. De eerste van een uitgebreide reeks uitleggen die niet gemoeten had als T haar lesmateriaal bekeken had. Elke avond was er een nabespreking met alle puntjes opgenoemd die ze voor de volgende les kon doen. Of dan toch niet? Als werkende mama met 2 kinderen gaat dat natuurlijk niet. Overgaan op 1 keer per week om tijd te hebben om te studeren vond ze ook geen goed idee. Dan duurde de opleiding te lang. T was gemotiveerd, geïnteresseerd en wilde echt wel werken. Ze luisterde goed naar elke uitleg. Telkens opnieuw dezelfde dingen. Zonder studeren onthield ze niet alles. Dat was gewoon teveel om te onthouden. Gelukkig legde Marita het elke keer opnieuw uit. Dan wist ze het weer en konden we weer verder. En alle simpele dingen, die ze uit het online lesmateriaal had kunnen leren, die kwamen gewoon voor haar aan bod tijdens de les. Langzaam maakte T vorderingen. Langzaam, want de allereerste basis 'hoe herken je...' moest ook mee opgenomen worden.
En toen kwam de 7e lesdag. Een kindje van 32 weken lag met de beentjes ver open. Mama zag het geslacht heel snel. Oma had nog nooit een echo gezien en toch herkende ze na een tijdje het geslacht heel duidelijk. Vol ongeloof keken 3 personen naar T. Die bleef maar zoeken en herkende het geslacht niet. De eerste gok was dan ook nog niet juist. Dat was de laatste druppel, bovenop wat er die dag nog allemaal niet kon en niet herkend werd. Marita werd spontaan boos: heb je nu echt nog nooit je lessen ingestudeerd en het online materiaal bekeken?
T is dan gestopt. In haar ogen was het Marita haar fout dat zij dat niet kon. Slechte lesgever.

Nog meer negatieve voorbeelden?
Helaas wel. Zo is er ondertussen een te grote club van mensen die vond dat aanwezig zijn voldoende moet zijn om echo's te leren maken. Een groep die alle feedback genegeerd heeft, de verantwoordelijkheid niet zelf hebben opgenomen en waarvan de inzet onvoldoende was. Samen leggen ze de fout bij de lesgever.

En jij?
Bovenstaande ging niet om genoemde personen. Dit artikel is speciaal voor jou. Jij die graag pretecho's zou gaan maken. Is dit iets voor jou? Ben jij geschikt voor de opleiding?

Welke eigenschappen moet je hebben om dit tot een goed einde te brengen? Je bent er voor geschikt:
⦁ als je doorzettingsvermogen hebt als iets moeilijker blijkt te zijn als je gedacht hebt
⦁ als je studeren om je toekomstige job uit te kunnen voeren leuk vindt
⦁ als je (met hulp) alle moeilijkheden stap voor stap wil overwinnen
⦁ als je zin hebt om voor elke zwangere dame er het beste uit te halen
⦁ als je de nodige tijd wil vrij maken, ook na de lesuren

Wanneer is het niets voor jou.
⦁ als je studeren niet leuk vindt
⦁ als je opgeeft als iets moeilijk is
⦁ als je fijne motoriek niet goed is
⦁ als je het niet fijn vindt als iemand je zegt wat je moet doen, stap voor stap

Een individuele opleiding is op maat van de persoon zelf. Het staat of valt met jou inzet en jou eigenschappen.

En wat is de rol van Marita?
Marita staat naast je en leert je alles aan. Stap voor stap. Op jou niveau op dat moment.
Ze heeft de kwaliteit om te zien wat jij kan en wat niet. Ze daagt je uit om te oefenen met wat je juist niet kan. Daar kan je vorderingen maken. Ze heeft het geduld om dat te doen, uit te leggen, te herhalen in andere woorden, voor te doen, jou hand te nemen zodat je kan voelen hoe je het moet doen,... en dat telkens opnieuw en opnieuw.
Zie je opleiding als een samenwerking. Samen gaan we alle uidagingen aan. Samen komen we er. Ieder op zijn eigen tempo.

Als je graag bespreekt of dit iets voor jou is dan kan je naar een info-avond komen.

Diagnostisch centrum

17-03-2019

Van een medewerkster van een diagnostisch centrum kwam een mail. Daarna volgden enkele telefoongesprekken.
Er was veel vraag naar pretecho's. Zoveel dat ze besloten hadden om een echotoestel te kopen en pretecho's aan te bieden.
Nu nog personen die die pretecho's kunnen maken. Of Pretecho-Opleiding daar voor kan zorgen.


Van een diagnostisch centrum wordt kwaliteit verwacht. Mooie echo's. Verantwoorde echo's. Aangename mensen.
Pretecho-Opleiding werkt daar heel graag aan mee. Deze personen stap voor stap leren echo's maken. Leren wat mag en vooral wat niet mag. Oefenen oefenen oefenen en daarbij alle hulp bieden.


Hoe fijn zou het zijn als dit diagnostisch centrum achteraf alleen maar positieve reacties kreeg. Tevreden toekomstige ouders. Tevreden huisartsen en gynaecologen. Mooie foto's. Grote handigheid. Goede kwaliteit. Gezellige sfeer. Een droom die werkelijkheid wordt.


Pretecho-Opleiding wil het beste uit deze mensen halen.

En voor jou?
Voor jou willen we gewoon datzelfde.
Voor de hele zwangere wereld willen we datzelfde.

Recensie van Farah

27-02-2019

Hoi, ik ben Farah Rook en in mei 2018 heb ik de pretecho- opleiding gevolgd bij Marita. Al met al vond ik het een erg interessante opleiding welke ik met veel plezier gevolgd heb mede ook dankzij sympathieke docente Marita en een gezellige medestudent S. ! Aangezien ik geen enkele ervaring in het vakgebied heb was echt ALLES in deze opleiding volledig nieuw voor me. Ik raad de pretecho opleiding van Marita daarom heel erg aan. Puntje voor verbetering is dat het voor studenten makkelijker zou zijn om een boek te hebben waar alles per onderwerp bij elkaar staat. Zo zou het examen ook meer een inhoudelijk examen kunnen worden en je hebt altijd naslagboek als je alleen aan de slag gaat. Maar al met al een super leerzame opleiding.


Reactie van Marita:

Dankjewel Farah voor deze recensie. Jij bent de eerste die aangegeven heeft dat je het niet fijn vond om zelf alles te moeten opschrijven. Ook niet als ik jou daar ruim de tijd voor gaf en daarvoor telkens onderbrak. Helaas heb je dat pas gemeld nadat je je diploma gekregen hebt. Dankzij deze melding krijgt in de toekomst iedereen een document per lesonderwerp. Een boek zal het niet worden. Er zal ook geen theoretisch examen komen. Die kennis is al van belang voor je verder kan gaan.

Examen / in het nieuws

17-11-2018

Examen
_______

Deze week hadden we een examen. Samen hebben we hard gewerkt. We zijn vertrokken van niets. Het was moeilijk. Stap voor stap hebben we alles opgebouwd. Veel uitleg werd er gegeven. Veel vragen werden er gesteld. Er werd heel veel geoefend. De student heeft er veel tijd ingestoken.

En toen kwam het examen. Ik was fier toen ik het resultaat zag. Er werd mooi uitgelegd hoe het kindje lag. Elk lichaamsdeel kwam in beeld. De ouders kregen er veel uitleg bij. Er werden mooie foto's gemaakt. De ouders waren gelukkig. De student kon vrij handig alles in beeld halen.


In het nieuws
___________

Kort geleden startte er ergens een nieuw pretechobureau. Ze mochten op TV komen, in het plaatselijke nieuws.
Toevallig keek ik er naar. De hele tijd heb ik hardop gesproken: doe nu dit, stel dat bij, nu dat knopje bijwerken, kantel de probe een beetje,... Beroepsmisvorming dacht ik. Ik kon haar nog zoveel leren.

Iemand uit de sector had het ook gezien. Een schaamtelijke vertoning noemde hij het.


En jij?

_____


Ook jij hebt de keuze:

- je kan zomaar beginnen zonder opleiding. Dan leer je het nooit. Dan maak je niet de mooiste beelden. Dan kan je er niet het beste uithalen. Ook na jaren is het resultaat niet goed.

- je kan je eerst goed laten opleiden. Dan leer je van A tot Z echo's maken. Hoe je er het beste uit haalt. Hoe je voor de beste beeldkwaliteit zorgt. Dan kan je verantwoord werken. Dan kan je de toekomstige ouders het beste bieden.

Toekomst?
_________
Mijn student gaat een mooie toekomst tegemoet. Ze doet het goed.
Als ik aan de zwangere dames denk dan voel ik me goed. Hier kan ik hun met een goed gevoel aan toevertrouwen. Hier krijgen ze kwaliteit. Hier gaan ze heel gelukkig buiten.

Zwangeren gelukkig maken

07-09-2018

In de opleiding leer je zwangeren gelukkig maken. Je leert alle technieken. Je oefent dat tot je daar handig mee bent. En je leert in praktijk nog veel meer. Je leert hoe je de zwangere dames en hun partners kan laten genieten.

Dan denk ik aan een waargebeurd verhaal. Antoinette ging naar een pretechobureau waar ze zonder opleiding zijn gestart.
Antoinette is slank. Ze heeft veel vruchtwater. Het kindje ligt goed. De beelden spreken voor zich.
Antoinette ging wenend terug naar huis. Ze had er zoveel van verwacht. Het was zo een teleurstelling. Ze kijkt naar de foto's in haar handen. Mooi vond ze ze niet. Ze denkt aan wat ze allemaal had moeten doen om haar kindje te laten bewegen. Het doet nog pijn.
Samen bekijken we haar foto's. Alles zat goed om een heel mooi resultaat te bekomen. Helaas kon deze dame dat echt niet.


Met een opleiding had Antoinette deze teleurstelling niet moeten hebben.

Met Pretecho-Opleiding hoop ik iedereen goed op te leiden. Hoop ik een mooi, goed en verantwoord resultaat voor elke zwangere. Elke pretecho mag een feest zijn. Daar gaan we voor. Zwangeren gelukkig maken staat centraal.

Vroege echo's? Vaginale echo's? Metingen?

07-09-2018

Met een Belgische vroedvrouw en een Nederlandse verloskundige in opleiding was het tijd om verder na te denken. Vroedvrouwen/verloskundigen weten veel meer, kunnen veel meer. Meer opleidingen kan dan ook wel.

Tijd dus om even na te denken over vervolgopleidingen.
Een vaginale echo maken is vlot te leren. Gewoon wat nieuwe technieken. Gewoon wat oefenen om handigheid te krijgen.
Een echo van een jonge zwangerschap is ook goed te leren.

Dan denk ik (Marita) aan wat je ook soms kan zien. Gelukkig niet vaak. Een tumor, een kyste, een molazwangerschap,.... en nog veel meer. Daar heb ik geen foto's van. Die personen kan ik niet bereiken om echo's te kunnen doen. Uit de literatuur halen vind ik ook erg beperkt. Zelf heb ik daar een intense opleiding voor gevolgd.

Het lijkt me helemaal geen goed idee om dit aan te bieden. De eerste echo van een zwangerschap zou ik liever laten maken door iemand die daar opleidingen voor heeft.
Alle vroedvrouwen/ verloskundigen die meer willen kunnen dan alleen pretecho's maken verwijs ik dan ook graag naar de Fontys Hoge School in Eindhoven. Daar heb ik mijn opleidingen ook gehad.

Dan verder: metingen? Is dat een goed idee.
Een meting moet nauwkeurig zijn. Op welbepaalde plaatsen. Dat vergt veel oefenen. De details zijn van belang.
Dat is ook te leren. Veel keren doen. Elke keer gaan naar precies juist.
Toch lijkt het me beter om dat ineens mee te leren in de Fontys Hoge School.


Pretecho-Opleiding leert pretecho's maken. Dat is heel anders, veel mooier dan medische echo's. Dan zijn specifieke technieken. Dat is zwangeren laten genieten.


Een namiddag over nadenken. 's Avonds zo uitleggen aan de vroedvrouw. Zo stond dat op het programma.


Tot mijn grote ontzetting kom ik na het verhaal van een zwangere op een pagina van een pretechobureau waar ze zonder opleiding zijn gestart. Grote ontzetting, grote verbazing, grote afkeer. Iemand doet echo's op 6 weken en zet daar dan ook nog de harttonen op. Zo onverantwoord. Zo schadelijk. Ze is er dan ook nog fier op. Ik denk aan de schade die ze kan aanrichten. Wat als er iets te zien is dat ze niet ziet omdat ze het niet kent,...

Handigheid

07-09-2018

In de namiddag waren Nicole en haar partner ergens in een pretechobureau geweest waar ze zonder opleiding gestart zijn. Nicole is 13w5d zwanger en wilde graag het geslacht weten. Een half uur werd dat geprobeerd. Het volledige bedrag moest betaald worden. Het geslacht weten ze nog niet.

Buiten gekomen had de papa enkele opmerkingen. Hij had al vaak een echo gehad. Hij had nog nooit gezien dat iemand de probe zo vast had. Hij had nog nooit gezien dat iemand zo onhandig rond ging met een probe. Gewoon bewegen was het. Het gerichte zoeken miste hij.


Nicole had dat niet gemerkt. Ze had zo uitgekeken naar het geslacht. Nu was ze erg teleurgesteld. Ze wilde het gewoon vandaag weten.


Nicole heeft dan naar Echobaby getelefoneerd. Het kindje zat niet dadelijk goed. Na wat trucjes was het duidelijk: een jongetje. Nicole was heel blij.


Samen vertelden ze over hun ervaring eerder die dag.


Daarom heeft iedereen die een pretechobureau wil starten een opleiding nodig. Om handig echo's te leren maken. Om gericht naar iets te kunnen gaan.

Binnen Pretecho-Opleiding leren we dat en oefenen we dat. Het is oefenen en oefenen. Een heel intense training. Alleen zo kan je in de toekomst mooie echo's maken. Alleen zo kan je gericht naar iets gaan.

Veiligheid

04-12-2017

Vol ongeloof, afschuw, ergernis las ik dit verhaal. Een zwangere mama heeft op 34 weken moeten springen omdat haar kindje niet goed lag. Ze ging naar een echobureau waar iemand zonder opleiding gestart is.
Absoluut onverantwoord voor het bekken en de bekkenbodem van de mama en voor het nekje van het kindje. Ik denk aan alles wat kon misgaan.
De zwangere wereld heeft nood aan pretechobureau's waar ze in alle veiligheid terecht kunnen.
Binnen Pretecho-Opleiding leren we echo's maken op een verantwoorde manier. We leren wat kan en wat absoluut niet kan.

Kwaliteit.

04-12-2017

'Zou je dit filmpje eens willen bekijken?' vroeg een mama me. 'Toen was het nog een jongen!'

Oh neen! Dat kan toch niet waar zijn!

Deze toekomstige ouders waren in een pretechobureau geweest waar iemand zonder opleiding begonnen is. Ze hebben het zelf gefilmd. Wat een onhandigheid. Wat een slechte resultaten. Het geslacht bekeken vanuit de verkeerde hoek en verkeerd geïnterpreteerd.

Mijn studenten zaten op dat moment in de helft van de 2D-basisopleiding en waren allemaal handiger dan de dame die al enkele jaren bezig is. De zwangere wereld heeft er nood aan en wij zorgen voor een goede opleiding.

Gebouw vinden

24-09-2017

Het gebouw vinden/ op het juiste adres aankomen is niet altijd even simpel:
- niet elke GPS (TomTom) brengt je naar de juiste plaats
- Google maps geeft een foto van een ander gebouw

Daarom heb ik een filmpje gemaakt met foto's van het gebouw. De foto's vertrekken van de kant waarvan je hoogstwaarschijnlijk aankomt en gaan van verder tot dichtbij. Zo herken je het gebouw van ver als je navigatiesysteem je er voorbij stuurt. Op het filmpje zie je verder naar welke ingang je moet gaan en tot waar je binnen kan komen.
Het kan heel simpel. Sommige mensen doen er een half uur over.

https://youtu.be/rqgC8fD4MAU

Echofoto's fantoompop 2

15-08-2017

Dit zijn resultaten van een 3D-echo met de fantoompop.
Klik op de foto's om ze groter te zien.

Echofoto's fantoompop

15-08-2017

Echo's vanaf 15 weken

08-08-2017

Waarom starten we in Pretecho-Opleiding pas vanaf zwangerschappen van 15 weken?

Dat vond ik een heel goede vraag. Daarom beantwoord ik ze hier.
Voor jonge zwangerschappen is soms een inwendige echo nodig om iets te kunnen zien. Dat is iets dat voorbehouden is voor vroedvrouwen en gynaecologen. Dat leren we dus niet in de pretecho-opleiding, tenzij je vroedvrouw bent.

Stel nu dat je jonge zwangeren toch laat komen en je maakt een uitwendige echo. Met geluk zie je dan iets, maar als:
- de blaas niet vol is
- de darmen gevuld zijn
- de baarmoeder naar achter ligt
- de dame iets minder slank is
dan zie je niets of enkel gevulde darmen.

Als je zwangere dames niets kunt laten zien dan worden ze heel ongerust.
Wij maken pretechobureau's voor het mooie, het leuke, het gezellige, het geruststellende en absoluut niet om iemand ongerust te maken. Daarom beginnen we vanaf 15 weken.
Verder is een echo van een iets groter kindje gewoon veel gemakkelijker.

Duizend angsten

12-07-2017

Annelies had duizend angsten:
⦁ ga ik dat wel kunnen?
⦁ wat moet ik tegen de zwangere dames zeggen?
⦁ durf ik dat wel?
⦁ hoe moet ik dat doen?
⦁ Ik heb dat nog nooit gedaan
⦁ hoe start ik een eigen zaak?
⦁ Wat als ...?
⦁ en als ik het niet kan?
⦁ ...
Annelies viel meermaals over haar woorden toen ze in enkele minuten al haar zorgen en twijfels voorlegde.

Ik legde haar uit dat de opleiding gewoon alles inhoudt . Dat ze zich nergens zorgen over moet maken. Dat ze gewoon helemaal klaar is als ze haar diploma krijgt. Ook dat we stap voor stap verder gaan en dat ze telkens klaar zal zijn als we verder gaan naar de volgende stap.
In de opleiding oefenen we gewoon tot iedereen het kan. Voor het einde van de opleiding weet iedereen hoe hij verder kan.
Na een lang gesprek was Annelies er helemaal gerust in.

Foto's en uitleg fantoompop

12-07-2017

In de opleiding starten we met het oefenen op een fantoompop.
Een fantoompop is een popje in een cylinder met water. Dat is speciaal gemaakt om te oefenen met echo's maken.

De voordelen van een fantoompop zijn dat ze:
- altijd stil liggen
- nooit de navelstreng of een handje of voetje voor het gezichtje hebben
- nooit tegen de baarmoederwand of moederkoek zitten
en dat is wel heel handig voor beginnende foto-echografen.

We leren alle technieken eerst op een fantoompop en gaan verder tot een zekere handigheid. Daarna gaan we verder met echte zwangere dames.

klik op bovenstaande foto's om ze groter te zien.

Waarom Pretecho-Opleiding?

06-07-2017

Het begon met Echobaby: Marita Vanden Boer, een vroedvrouw met opleidingen zwangerschapsechografie (basisopleiding en 20-wekenecho, Fontys Hoge School Eindhoven) richtte een pretechobureau op.

Vele toekomstige ouders hebben mooie ervaringen binnen Echobaby:
- ze genieten van hun ongeboren kindje
- krijgen mooie foto's of film mee en dat kunnen ze delen met familie en vrienden
- ze komen in een gezellige huiselijke sfeer
- krijgen antwoord op hun vragen
- bouwen een relatie op met hun ongeboren kindje
- zien wat hij doet
-...

Niet elke zwangere van België en Nederland kan naar Echobaby komen. Toch zou iedereen moeten kunnen meegenieten van dit moois. Er is nood aan meer pretecho-bureau's. Er is vooral nood aan een goede opleiding: Pretecho-Opleiding werd gemaakt:
- een opleiding op maat voor foto-echografen
- alles wat een foto-echograaf moet weten en kunnen wordt doorgegeven

Ben je zwanger? Dan zorgen we voor meer pretecho-bureau's waar je:
- heel gelukkig wordt
- op een veilige manier een gezellige zwangerschapsecho krijgt
- in een gezellige omgeving bij een vriendelijk persoon terecht komt die weet waarover het gaat
- uitleg krijgt bij wat je ziet
- mooie foto's en film krijgt
-...
Voor het medische kan je bij je gynaecoloog, vroedvrouw, verloskundige, huisarts, echoscopist,... terecht. Een foto-echograaf kan mooie foto's maken, verantwoord werken, een roze wolk creëren,...

Zou je graag een pretechobureau beginnen en heb je daar geen vooropleiding voor?
- dan leer je stap voor stap wat je moet weten en kunnen
- krijg je veel praktijkstage met hulp van iemand die het al veel jaren goed doet
- krijg je hulp bij het oprichten van je eigen pretecho-bureau
- kan je binnen Pretecho-Opleiding ervaring op doen tot je alleen verder kan
- kan je daarna nog hulp krijgen
- kan je nog verdere lessen volgen om steeds beter te worden

Zou je graag pretecho's maken, maar wil je niet als zelfstandige beginnen en geen investeringen doen?
Dan kan je na je opleiding aan de slag binnen Pretecho-Opleiding. Een echobureau is ingericht. Je agenda wordt ingevuld. Zoveel als jij wil en wanneer jij wil (in samenspraak met de anderen).